Nuffnang

Saturday, December 19, 2009

Nasi Lemak


Bahan Nasi Lemak :
1/2 kg beras ~ basuh dan tos kering
2 1/2 cawan santan
2 helai daun pandan ~ koyak sedikit dan simpul
2 keping hirisan halia
2 ulas bawang merah dimayang
garam secukup rasa

Bahan sambal udang :
250 gram udang ~ bersihkan dan buang kepala
1 senduk cili kering ~ kisar halus
3 labu bawang besar ~ mayang kasar
Sedikit belacan
1 cawan air asam jawa
2 labu bawang besar ~ kisar halus
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara Membuatnya :
1. Nasi lemak: masukkan semua bahan nasi lemak ke dalam periok nasi dan masak
sehingga beras sebati dengan santan.

2. Apabila nasi kelihatan agak kering, kacau rata dan tutup semula tudung periok.
Biarkan ia sentiasa panas di dalam periuk nasi elektrik.

3. Sambal udang: tumis bahan yang telah di mesin halus sehingga terbit aroma. Masuk
kan air asam, udang, garam, gula dan bawang besar, dan jugak sedikit air.
Biarkan sehingga mendidih dan kuah pekat dengan api yang perlahan.

4. Apabila nasi lemak telah masak, bolehlah di hidangkan bersama sambal udang, ikan
bilis goreng, ulam timun.
sumber ~ sedap

                                                       
                                                             

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi