Nuffnang

Monday, February 8, 2010

Roti pandan


Bahan - bahan :
350 gram tepung roti
250 air sejuk
50 gram gula halus
1/2 camca teh garam halus
3 camca teh instant yeast
1 camca teh bread improver
20 gram serbuk santan
1 camca besar tepung susu
1 biji telur saiz kecil
30 gram mentega
1 camca teh pandan paste

Bahan hias :
Kelapa kering  - untuk topping atas roti
Serikaya untuk inti

Cara membuat :
1. Satukan semua bahan - bahan diatas kecuali mentega dan bahan hias
kedalam mangkuk adunan. Gunakan hook dan putar pada kelajuan sederhana
sehingga menjadi doh, tambahkan mentega dan terus memutar sehingga menjadi
doh yang kenyal dan elastik.

2. Tutup dengan plastik cling dan biarkan 1 jam. Tumbuk doh untuk membuang
udara, bahagikan doh kepada 16 bahagian yang sama besar. Bulat-bulatkan doh
dan isikan dengan inti, susun dalam loyang dan tutup dengan tuala bersih dan
biarkan naik selama 1 jam.

3. Spray sedikit air atas permukaan roti dan taburkan kelapa kering. Bakar
dalam oven yang telah di panaskan pada suhu 180C selama 25 minit.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi