Nuffnang

Friday, August 31, 2012

Biskut Gajus



Bila menyebut juadah di hari raya, sudah tentu meja hidangan tidak dapat lari dari pelbagai juadah yang menyelerakan. Sebut sahaja biskut memang menjadi kewajiban, di musim perayaan, bukan ? Salah satu biskut yang saya buat untuk tahun ni. Sedap dan Rangup!

Bahan - Bahanya :
225 gram mentega
140 gram gula aising - ayak
1 biji kuning telur
140 gram gajus - panggang dan kisar halus
380 gram tepung gandum - ayak
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen vanila
Secukup kuning telur - untuk sapu
Secukup kacang gajus panggang - belah dua , utk hiasan

Cara Membuat :
Mentega dan gula di kacau hingga sebati dan masukkan kuning telur dan kacau lagi hingga rata. Masukkan pula esen vanila, baking powder, gajus kisar dan kacau hingga sekata.

Masukkan tepung dan uli hingga menjadi doh yang lembut dan boleh di bentukkan. Ambil sedikit doh dan canai nipis dan terap mengikut acuan yang di gemari. Susunkan atas dulang pembakar dan sapu kuning telur dan hiaskan dengan gajus.

Bakar pada suhu 150 C minit. Selama 15 minit sehingga keperangan. Sejukkan biskut di atas redai dan simpan di dalam bekas kedap udara.

Recipes from : My resepi.com

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi