Nuffnang

Monday, September 17, 2012

Donat Keledek


Bangun tadi pagi terus ingat pergi ke dapur! Biasalah  nak buat sarapan sikit untuk orang rumah kita dan anak - anak. Ternampak ubi keledek warna oren yang saya letak di dalam raga plastik rupa - rupanya dah naik keriput kulitnyaa! Walaaa...

Buka komputer kejap dan carilah ide untuk di buat apa keledek ni. Ah, nak yang senang ajelah kita buat donat, kan sedap! Resepi dari NCC. Memang lembut dan enak, apalagi di makan waktu masih panas memang best!


Bahan - Bahannya :
500 gram tepung gandum
50 gram susu tepung
11 gram ragi instant
200 gram keledek - di kukus dan haluskan than sejukkan
100 gram gula pasir
75 gram mentega
1/2 sudu teh garam
4 biji kuning telur - saya letak 2 biji sahaja pun ok!
100 ml air sejuk

Cara Membuat :
Di dalam mangkuk, campurkan tepung, gula, susu tepung, ragi aduk rata. Masukkan ubi keledek yang sudah di haluskan, tuangkan telur dan air sedikit demi sedikit. Uli sehingga rata dan setengah kalis.

Masukkan mentega dan garam, uli lagi sehingg kalis elastik, masukkan air jika perlu! Rehatkan untuk 15 minit. Canai nipis adunan. Terapkan dengan acuna donat, Diamkan sehingga mengembang. Goreng sehingga keperangan. Salutkan dengan gula aising.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi