Nuffnang

Sunday, October 28, 2012

Crunchy Almond London


Dapat tempahan dari seorang rakan, yang nak sangat di buatkan biskut untuk di bawa balik kampung sempena raya Iduladha. Tak banyak jenis, hanya tat nenas dan biskut almond london. Saya pun buatlah bagi lebih buat kudapan anak - anak di rumah. Lagi pun kalau raya ni kadang - kadang ada adik beradik yang suka singgah datang ke rumah. Memang tak salah kena buat banyak!! Hehe. Resepi biskut ni memang ada kelainan sikit. Nanti semaklah bahannya kalau ingin mencuba. Jumpa lagii...


Bahan - Bahannya :
250 gram mentega
110 gram gula halus
1 sudu teh esen vanila
50 gram serbuk badam
100 gram tepung jagung
200 gram tepung red rose
200 gram tepung gandum
1 biji telur
2 sudu besar tepung beras
200 gram kacang badam - bakar di dalam oven
50 gram sugar flakes - untuk hiasan
500 gram coklat masakan

Cara membuat :
Pukul mentega dan gula sehingga kembang.Masukkan telur dan esen vanila. Pukul lagi.
Masukkan serbuk badam, tepung jagung, tepung red rose, tepung gandum, tepung 
beras. Pukul dengan kelajuan rendah sehingga semuanya sebati.

Ambil sedikit doh. Bentukkan bulat ataupun lonjong. Masukkan kacang badam di dalam
nya dan kemaskan dengan elok. Letakkan dan susu di atas dulang pembakar yg telah di
sapu marjerin. Bakar pada suhu 180 C sehingga masak.

Sejukkan biskut atas redai. Cairkan coklat masakan secara dauble boil. Celupkan biskut
tadi ke dalam coklat dengan menggunakan garfu. Masukkan di dalam mangkuk kertas. Hias
dengan sugar flakes dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara agar kekal rangup.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi