Nuffnang

Thursday, October 11, 2012

Homemade Serunding Ikan dan Swiss Roll Bread


Hari ini nak kongsikan satu resepi yang best, best pada saya! Hehe. Sebetulnya lama sangat teringin nak makan  homemade serunding ni, petang tadi semua kerja rumah dah siap sayapun membuat aktivity di dapur! Di perlukan kesabaran untuk mengacau, ya! Api pun kena kecik ajer biar serunding masak sekata denga elok. Lambat sikit nak bagi serunding ni kering, kena kacau selalu dan jaga apinyaa, jangan sampai hangus pulak! Ini bahannya...

Bahan - Bahannya :
1 kg ikan kembung - siang dan rebus dng asam keping
1 cawan pati santan
1 cawan air rebusan ikan
1 biji limau nipis - perah airnya
4 camca besar cili kisar
5 ulas bawang merah - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
2 inci halia - kisar
2 inci lengkuas - kisar
3 batang serai - ambik putihnya aje, kisar
2 inci kunyit hidup - kisar
1 camca besar ketumbar - kisar
Garam dan gula secukup rasa, boleh guna gula merah skit bagi sedap!
3 biji buah keras - kisar

Cara Membuat :
Asingkan isi ikan dan tulang. Kemudian kisar isi ikan dng air rebusan ikan. Boleh juga di siatsiat. Sediakan kuali, masukkan bahan - bahan kisar, isi ikan, air perahan limau dan santan. Masak dengan api perlahan sambil sesekali di kacau. Perisakan dengan gula dan garam. Masak serunding sehingga kering.

Swiss Roll Bread

Setelah siap serunding ikan, saya pun membuat roti gulung ini. Lama juga teringin nak buat sendiri. Resepi boleh semak di sini!! Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi