Nuffnang

Tuesday, December 18, 2012

Chiffon Cake Labu Kuning



Minum petang harini  dengan kek chiffon labu kuning. Pernah cuba ? Ada pelbagai resepinya, tapi yang ini memang lain sikit! Kek yang di tambah adunan labu dan kismis memang campuran yang sempurna. Dah lembut, gebu ada rasa masam manisnya! Cuaca harini pun tak menentu kejap panas kejap mendung. Nampak macam nak hujan, santai saja kat rumah dengan anak - anak sambil layan citer kegemaran sambil kunyah kek chiffon yang baru saja masak dan kuar dari oven. Salam.

Chiffon Cake Labu Kuning
100 gram labu kuning kukus - dihaluskan
60 gram santan pekat instan
60 gram minyak goreng
150 gram tepung berserbuk penaik
75 gram gula  halus
5 kuning telur
2 tetes pewarna kuning tua
50 gram kismis - dipotong 2 bagian
5 putih telur
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh cream of tartar
75 gram gula halus

Cara Membuat :
Aduk rata labu kuning halus dan santan. Blen hingga halus. Tambahkan minyak goreng. Kacau rata. Tuang sedikit – sedikit ke campuran tepung terigu dan gula pasir halus sambil di kacau perlahan. Masukkan kuning telur. Kacau rata. Tambahkan pewarna kuning tua. Kacau rata.  Tambahan kismis. Kacau rata dan ketepikan.

Pukul putih telur, garam, dan cream of tartar sampai setengah mengembang. Tambahkan gula sedikit demi sedikit sambil di pukul sehingga kembang. Masukkan ke dalam campuran tepung sedikit-sedikit sambil di kacau perlahan. Tuang di loyang chiffon tanpa di sapu marjerin. Bakar selama 30 menit dengan suhu 180 Celsius sehingga masak.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi