Nuffnang

Thursday, August 15, 2013

Apam Mekar Ais Krim Soda


Hari raya makan kuih apam aci, tak? Hehe. Agak lama juga tak buat kuih apam kerana kesibukan kerja dan kadang - kadang tu ada beberapa tempahan yang kena dibuat.
Buat kuih muih ni ada petua dan tips yang perlu diketahui kalau nak kuih tu jadi dengan eloknya, kan?
Ok semak resepi di bawah ini yaa! Resepi asal ada di sini!
Apam Mekar ais krim soda
3 butir telur gred A
1 1/2 cawan gula pasir -boleh kurangkan kalau tak nak manis
1 sudu teh ovalete
1 cawan ais krim soda F&N
300 gram tepung gandum
beberapa titik esen pisang/esen vanilla - untuk kurangkan hanyir telur
pewarna yang disukai

Cara Memasak :
Masukkan telur ke dalam mesin mixer bersama gula dan ovalete. Pukul sehingga kembang dan gebu dengan kelajuan maksimum. Masukkan ais krim soda dan pukul lagi sehingga sebati.
Campurkan tepung gandum ke dalam adunan telur dan pukul sehingga rata. Titiskan esen pisang / esen vanilla ke dalam adunan dan sebatikan.

Matikan suis mesin mixer, bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan mengikut kesukaan anda. Sudukan adunan ke dalam paper cup berselang - seli sehingga hampir penuh cup. Kukus dengan api besar selama 10 -15 minit.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi