Nuffnang

Sunday, August 25, 2013

Kuih Ros


Hujung minggu datang lagi!! Bosan rasanya kalau dok diam saja kan. Kemas - kemas dapur tadi pagi ternampak pulak acuan kuih ros, eeh memang lama saya tak buat kuih ni! kuih kegemaran saya dan juga ayah! Bahan - bahannya pun sangat simple dan selalu ada saja di dapur rumah. Cuba - cuba buat setelah sekian lamanya acuan ni terperap di dalam almari kabinet, kesian diaa!

Kuih Ros
150 gram tepung beras
50 gram tepung jagung
70 gram gula halus
1 biji telur
1/2 sudu teh garam halus
1/2 sudu air kapur
250 ml santan cair / santan kotak

Cara Membuat :
Campurkan semua bahan - bahan. Kacau sebati. Tapis. Panaskan minyak dan rendam acuan kuih ros di dalam minyak. Celup acuan dalam adunan, masuk semula dalam minyak tadi. Goyang - goyangkan acuan hingga kuih tertanggal dari acuan, goreng hingga masak dan keperangan.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi