Nuffnang

Thursday, January 8, 2015

Pom Pom Potato


Selamat pagi reader! Ada stok ubi kentang yang sudah lama terperap di dapur, sayang rasanya kalau terbiar rosak dan masuk cik tong kan. Pembaziran! Kita pun mulai minta pertolongan pada encik google untuk mencari resepi yang terbaik berbahankan ubi kentang. Terbaca pasal resepi pom pom potato yang tengah happening di beberapa group masakan di Indonesia, kita nak cuba juga.. sangat sedap laaa, kejap saja dah habis buat kudapan.

Pom Pom Potato ( Mama Aisyah )
500 gram kentang - rebus atau kukus
100 gram keju cheddar - di parut
2 sudu besar susu tepung
1 butir telur - pukul ringan
garam dan serbuk lada putih secukupnya
Serbuk roti secukupnya
minyak untuk menggoreng

Bahan Inti :
Mozallela cheese secukupnya

Cara membuat
Haluskan kentang dengan senduk atau pun garfu. Masukkan keju dan susu tepung, campur rata. Tambahkan garam dan sebuk lada secukup rasa.  Bentukkan adunan isikan dengan keju mozarella dan padatkan supaya tidak pecah saat digoreng . Gulingkan ke dalam telur yang sudah di pukul ringan.

kemudian gulingkan ke dalam serbuk roti. Bisa diulang jika ingin kulit yang lebih tebal. Simpan dalam freezer 1-2 jam sebelum digoreng. Goreng dalam minyak panas yang agak banyak dengan api sedang supaya kulit cepat keemasan sebelum isinya meletup dan pecah. Sajikan dengan sos kegemaran atau mayonis.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi